Blog

One night stand of huwelijksnacht?

Het is nu aan mij om aan een trotse Italiaanse wijnmaker uit te leggen dat een stelletje kaaskoppen de wijn wel lekker vinden maar toch niet helemaal en dat we graag nog wat flesjes willen ontvangen om nog een keer te proeven zonder garantie op succes. Oh ja, we vinden ze eigenlijk wat te duur, of hij daar ook wat aan wilt doen. Ik zie ondertussen de paardenkop al op mijn kussen liggen.

Meer lezen

Geplaatst op 09-08-2017 09:30 door Arjan Rosendaal

Perswijn over Dal Cero Pinot Grigio ****(*)

In Veneto en Venezie barst het werkelijk van de pinot gris, die daar wordt gebruikt om hele sloten Pinot Grigio mee te maken. Een vaak iets zoetige witte wijn, fruitig, die wereldwijd extreem populair is. Maar de druif heet niet voor niets gris of grigio. Hij is van zichzelf lichtroze van kleur. Dus kun je zo van witte wijn omschakelen naar lichtroze rosé-donkere rosé is met pinot grigio lastig te maken.

De familie Dal Cero bezit een mooi domein in Soave, waar ook pinot grigio staat aangeplant, ideaal voor een lekker zachte rosé. De druiven worden eind augustus geoogst, om het alcoholgehalte laag te houden en de frisse zuren te behouden. Slechts twee uur schilcontact is nodig voor de lichte kleur. Met prima resultaat, want deze rosé is krachtig en weelderig. Het jaar rijping heeft hem ook geen kwaad gedaan. Hij heeft ook iets weg van een glas wit, met peer, perzik, aardbeien, en bloemen. Verder is hij sappig, met goed zuren.

Bestel hier Dal Cero Pinot Grigio Ramato

Meer lezen

Geplaatst op 01-08-2017 09:51 door Gisela van Niekerk

Kim's wijn-spijs combinatie augustus

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

CASA DA SENRA met Gamba's Piri-Piri

Begin augustus word ik altijd een beetje zenuwachtig. ’s Avonds begint het al iets vroeger donker te worden en voor je het weet is het herfst. Dus benut ik elke kans om lekker in de tuin te luieren met een glas gekoelde, frisse witte wijn en een heerlijke borrelhap. De wijn van de maand augustus is geknipt voor die momenten. De Casa da Senra, een Vinho Verde uit Portugal, is droog, elegant en zit echt boordevol fruit.

Meer lezen

Geplaatst op 01-08-2017 08:02 door Arjan Rosendaal

Kim's wijn-spijs combinatie juli

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

FIORIS ROSSO DOLOMITI met aubergine en courgette parmigiano

Het gerecht dat ik bij deze wijn koos komt niet uit het noorden van Italië, maar uit het zuiden. En toch passen ze heel goed bij elkaar. Omdat de Parmigiana di melanzane een machtig gerecht is (daarom wissel ik plakken courgette met de aubergine af) zorgt de Fioris rosso voor een licht en verfrissend contrast. Een prachtige combinatie! Nodig dus wat vrienden uit en geniet. En niet op restjes rekenen!

Meer lezen

Geplaatst op 01-07-2017 08:02 door Arjan Rosendaal

Wijnreis Frankrijk deel 3: Ik ga naar Frankrijk en ik kom nooit meer terug......!

Er dient zich een probleem aan. De groep wil niet weg. Nu niet, straks niet, nooit niet. Wijn, spijs, gezelschap en omgeving zijn van zo’n ongekende schoonheid dat het eeuwig zou mogen duren. Toch staat er nog een afspraak in de Beaujolais op het programma. Met frisse tegenzin lukt het om iedereen in de auto te krijgen maar niet voordat we van Francois een uitnodiging gekregen hebben om vanavond aanwezig te zijn bij het jaarlijkse motorcross event in Mâcon.

Meer lezen

Geplaatst op 30-06-2017 12:30 door Arjan Rosendaal

Wijnreis Frankrijk deel 2: Chardonnay vs. Sauvignon Blanc!

Hij begeleidt ons naar zijn proeflokaal en zonder blikken of blozen trekt hij de ene weergaloze wijn na de andere open. Als hij merkt dat we meer dan enthousiast zijn over zijn wijnen, loopt hij overmoedig richting zijn privé kelder en opent voor ons jaargangen 2010, 2008, 2005 en 2001. Wie overtuigd is dat je wijnen jong moet drinken komt hier bedrogen uit. Man wat ga je als liefhebber uit je plaat bij zoveel schoonheid en finesse

Meer lezen

Geplaatst op 30-06-2017 08:30 door Arjan Rosendaal

Wijnreis Frankrijk deel 1: Mannenzaken!

Desondanks komt er toch een einde aan de proeverij en gaat de “champagnebar” dicht. Op nog geen 50 meter heeft hij een ontvangstruimte wat lijkt op een herenkamer, waar we uitgenodigd worden om te dineren. De ingehuurde kok serveert ons een drie gangen diner dat uiteraard begeleid wordt door bijpassende Champagnes. Charles en de groep discussiëren over alles wat mannen boeit. Sport, politiek, vrouwen en wijn, alles komt ter tafel.

Meer lezen

Geplaatst op 29-06-2017 08:30 door Arjan Rosendaal

Studiereis Spanje deel 4: Vrienden voor het leven!

Als we bijna op het punt staan om te vertrekken ontvangen de producenten van ons als dank nog oer-Hollandse klompen en een proeverij van verschillende jenevers. De reactie is altijd prachtig. De klompen worden meestal met veel hilariteit direct aangetrokken terwijl de jenever voor de meest uiteenlopende gezichtsuitdrukkingen zorgt. Ook deze reis hebben we weer veel vrienden gemaakt.

Meer lezen

Geplaatst op 26-06-2017 12:10 door Arjan Rosendaal

Studiereis Spanje deel 3: Jongens tegen de meisjes!

Het duurt even voordat ik iedereen zover heb om uit dit “paradijs” te vertrekken maar we moeten toch echt naar onze volgende afspraak. Zoals gewoonlijk zijn we al te laat. Op weg naar José Pariente in de Rueda is het opmerkelijk stil in de bus. Iedereen is aan het uitbuiken of aan het slapen. Dit levert in onze groeps app een aantal compromitterende foto’s op. Wees altijd scherp en op je hoede, daar waarschuw ik mijn twee bloedmooie dochters al jaren voor.

Meer lezen

Geplaatst op 21-06-2017 12:10 door Arjan Rosendaal