Blog

Kim's wijn-spijs combinatie januari

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

PLAN DE DIEU MET CANARD PARMENTIER VAN CYRIL

Het recept heb ik van Cyril, een bevriende chef-kok uit het departement van de Gard. Hij weet hoe je mensen moet verwennen. En dat hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Dit simpele recept past gewoon heel goed bij de wijn. Krachtig smakend vlees tegenover kruidige wijn. Het zoet van de ui versterkt het fruit en de met olijfolie gemaakte puree versterkt het aardse karakter van de wijn. Een goed begin van het nieuwe jaar!

Meer lezen

Geplaatst op 01-01-2020 11:02 door Arjan Rosendaal

WIJNEN WIJNEN WIJNEN...........

Ja, ook ik heb er afgelopen jaar aan moeten geloven. Met een vrouw en twee dochters die helemaal idolaat zijn van Martien en zijn château waardige uitspraken was er ook voor mij geen ontkomen aan. Als ik om wijnen roep tijdens een overdadige BBQ of bourgondisch kerstdiner word ik aangezien als alcoholist. Hij wint er een ring mee en wordt in ieder televisie programma uitgenodigd. Zelfs bij een serieuze wijnproeverij twee maanden geleden liepen er vier vriendinnen binnen met allen op hun shirt de meest populaire uitspraak van 2019: WIJNEN, WIJNEN, WIJNEN………..

Meer lezen

Geplaatst op 31-12-2019 08:00 door Gisela van Niekerk

Boerenkool met schelvis

JAN CEES GRIFFIOEN: Bourgondiër die jarenlang een prachtige Gastrovino wijnwinkel in Bussum heeft gehad.

VIA BARROSA MET BOERENKOOL EN SCHELVIS

Ik had net gesneden boerenkool gekocht om maaltijdjes in de vriezer te doen voor onze “zielige” kinderen en kleinkinderen. Dat kwam goed uit. Nu alleen even aardappels schillen. Omdat ik het plan had om zaterdag bouillabaisse te maken had ik al 2 stuks schelvis in de koelkast liggen. Dit beloofd geen alledaagse combinatie te worden.

Meer lezen

Geplaatst op 10-12-2019 07:02 door Arjan Rosendaal

Kim's wijn-spijs combinatie december

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

MUSCAT DE BEAUMES DE VENISE MET PIJNBOOMPITTENTAART

Het lichtbittere smaakaccent in de wijn is mooi in balans met de romige notensmaak van de vulling van de taart, terwijl de honingsmaak wordt versterkt door de gouden, lichtzoete pijnboompitten. De vijgenjam geeft de wijn een iets drogere en ook levendiger smaak. De wijn danst over de tong na elk hapje taart. Wijn en taart zijn werkelijk voor elkaar gemaakt.

Meer lezen

Geplaatst op 01-12-2019 07:02 door Arjan Rosendaal

2019 BEAUJOLAIS EST ARRIVÉ

"De nieuwe Beaujolais is er!", schreven de uitbaters van de Lyonese bistrots en bouchons vroeger al op de ruiten. De wijn werd met veel enthousiasme begroet door hun altijd dorstige gasten, die elke dag opnieuw het fijne stof uit de zijde- en textielfabrieken weg moesten spoelen.

Meer lezen

Geplaatst op 21-11-2019 10:00 door Arjan Rosendaal

Kim's wijn-spijs combinatie november

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

MONTE D'OIRO TINTO MET KABELJAUW EN ZUIDELIJKE SAUS

Dit is een levendige, moderne wijn met karakter. Robijnrood. Een fruitige neus met tonen van chocola en rook. Een volle smaak, fruitig en kruidig en weer tonen van chocola. Een wijn met balans en structuur. Het gerecht dat ik bij deze wijn koos is misschien wat gedurfd

Meer lezen

Geplaatst op 01-11-2019 07:02 door Arjan Rosendaal

Wijnreis Italië Bolgheri

We hebben de luxe om uit te slapen vandaag. Het laatste wijnhuis dat we gaan bezoeken ligt op nog geen kwartiertje rijden. We melden ons uiterlijk kwart voor tien bij de bus. Een aantal sportievelingen kiezen ervoor om een aantal baantjes te zwemmen. Zelf besluit ik een heerlijke ochtend wandeling te maken. De temperatuur is heerlijk en de omgeving adembenemend. Een goede 50 minuten later sluit ik aan bij het ontbijt dat in de binnenplaats, onder de bomen is geserveerd. Iedereen heeft ondanks de vermoeidheid een dikke glimlach op het gezicht.

Meer lezen

Geplaatst op 08-10-2019 12:52 door Arjan Rosendaal

Kim's wijn-spijs combinatie oktober

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

LE CLOS DES PINS ROUGE MET KIP EN PRUIMEDANT EN BACON

Dit recept, een variatie op een klassiek recept uit dezelfde regio, is geknipt voor deze wijn. De pruimedanten gaan hand in hand met de pruimsmaak in de wijn. De gerookte bakbacon versterkt die smaak. En de verse, aardse kruiden zorgen voor een heerlijke en bijzondere finish.

Meer lezen

Geplaatst op 01-10-2019 07:02 door Arjan Rosendaal

Wijnreis Italië Chianti

Vandaag is de drukste dag van de reis. We hebben een strak schema gemaakt met een bezoek aan twee wijnhuis en veel kilometers rijden. Wat mag er dan niet gebeuren? Precies.......de stress sloeg dus ook toe toen de buschauffeur ons meldde dat de hij de bus niet aan de praat kreeg. Accu leeg. Er wordt eerst geprobeerd de bus met een startkabel van een Volkswagen Polo aan de praat te krijgen maar toen dat niet lukte zat er niets anders op dan de wegenwacht te bellen.

Meer lezen

Geplaatst op 29-09-2019 12:52 door Arjan Rosendaal

Wijnreis Italië Cortona

De verstandigste onder ons hebben de nodige slaapuren gemaakt terwijl de doorzakkers spijt hebben van het allerlaatste borreltje. We moeten Bologna helaas verlaten maar de meesten nemen zich voor nog een keer terug te komen. De rit naar het zuiden gaat zeer voorspoedig en 2uur later arriveren we op tijd bij Tenuta Montecchiesi.

Meer lezen

Geplaatst op 22-09-2019 12:52 door Arjan Rosendaal