Blog

Kim's wijn-spijs combinatie oktober

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

LA BALADE SAINT-CHINIAN met eendenborst en granaatappelsaus

Deze smakelijke wijn verdient een bijzonder gerecht. De combinatie van eendenborst, granaatappel en couscous is er perfect bij. Het verbindende ingrediënt is granaatappel, zowel de verse zaadjes als de siroop.

Meer lezen

Geplaatst op 01-10-2017 07:02 door Arjan Rosendaal

James Suckling over Dal Cero Klanis Syrah

James Suckling, 58, is one of today’s leading wine critics whose reviews are read and respected by wine lovers, collectors, and wine trade worldwide.

"I rate using the 100-point scale. I’ve used this point system for close to 25 years, and I still believe it’s the simplest way to rate a wine, with its origins from grade school in the United States.

A wine that I rate 90 points or more is outstanding (A). It’s a wine I want to drink a glass of and is an outstanding purchase. If I rate a wine 95 points or more (A+), it is a must buy an d a bottle that I want to drink in its entirety! If I rate a wine less than 88 points, it might still be worth buying but proceed with caution. I certainly wouldn’t recommend spending your money on anything rated lower. Wines rated from barrel, or unfinished wines, are rated with two-point ranges such as 90-91 or 92-93."

Meer lezen

Geplaatst op 07-09-2017 10:53 door Gisela van Niekerk

Kim's wijn-spijs combinatie september

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

TERRAPURA SAUVIGNON BLANC met kaassoufflé

Toen ik deze heerlijke Chileense Terrapura Sauvignon blanc proefde, wilde ik er meteen een recept met kaas bij maken. En niet zomaar iets met kaas, maar wel een echt klassieke kaassoufflé. Een bijzonder gerecht voor bij een bijzondere wijn.

Meer lezen

Geplaatst op 01-09-2017 07:02 door Arjan Rosendaal

One night stand of huwelijksnacht?

Het is nu aan mij om aan een trotse Italiaanse wijnmaker uit te leggen dat een stelletje kaaskoppen de wijn wel lekker vinden maar toch niet helemaal en dat we graag nog wat flesjes willen ontvangen om nog een keer te proeven zonder garantie op succes. Oh ja, we vinden ze eigenlijk wat te duur, of hij daar ook wat aan wilt doen. Ik zie ondertussen de paardenkop al op mijn kussen liggen.

Meer lezen

Geplaatst op 09-08-2017 09:30 door Arjan Rosendaal

Perswijn over Dal Cero Pinot Grigio ****(*)

In Veneto en Venezie barst het werkelijk van de pinot gris, die daar wordt gebruikt om hele sloten Pinot Grigio mee te maken. Een vaak iets zoetige witte wijn, fruitig, die wereldwijd extreem populair is. Maar de druif heet niet voor niets gris of grigio. Hij is van zichzelf lichtroze van kleur. Dus kun je zo van witte wijn omschakelen naar lichtroze rosé-donkere rosé is met pinot grigio lastig te maken.

De familie Dal Cero bezit een mooi domein in Soave, waar ook pinot grigio staat aangeplant, ideaal voor een lekker zachte rosé. De druiven worden eind augustus geoogst, om het alcoholgehalte laag te houden en de frisse zuren te behouden. Slechts twee uur schilcontact is nodig voor de lichte kleur. Met prima resultaat, want deze rosé is krachtig en weelderig. Het jaar rijping heeft hem ook geen kwaad gedaan. Hij heeft ook iets weg van een glas wit, met peer, perzik, aardbeien, en bloemen. Verder is hij sappig, met goed zuren.

Bestel hier Dal Cero Pinot Grigio Ramato

Meer lezen

Geplaatst op 01-08-2017 09:51 door Gisela van Niekerk

Kim's wijn-spijs combinatie augustus

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

CASA DA SENRA met Gamba's Piri-Piri

Begin augustus word ik altijd een beetje zenuwachtig. ’s Avonds begint het al iets vroeger donker te worden en voor je het weet is het herfst. Dus benut ik elke kans om lekker in de tuin te luieren met een glas gekoelde, frisse witte wijn en een heerlijke borrelhap. De wijn van de maand augustus is geknipt voor die momenten. De Casa da Senra, een Vinho Verde uit Portugal, is droog, elegant en zit echt boordevol fruit.

Meer lezen

Geplaatst op 01-08-2017 08:02 door Arjan Rosendaal

Kim's wijn-spijs combinatie juli

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

FIORIS ROSSO DOLOMITI met aubergine en courgette parmigiano

Het gerecht dat ik bij deze wijn koos komt niet uit het noorden van Italië, maar uit het zuiden. En toch passen ze heel goed bij elkaar. Omdat de Parmigiana di melanzane een machtig gerecht is (daarom wissel ik plakken courgette met de aubergine af) zorgt de Fioris rosso voor een licht en verfrissend contrast. Een prachtige combinatie! Nodig dus wat vrienden uit en geniet. En niet op restjes rekenen!

Meer lezen

Geplaatst op 01-07-2017 08:02 door Arjan Rosendaal

Wijnreis Frankrijk deel 3: Ik ga naar Frankrijk en ik kom nooit meer terug......!

Er dient zich een probleem aan. De groep wil niet weg. Nu niet, straks niet, nooit niet. Wijn, spijs, gezelschap en omgeving zijn van zo’n ongekende schoonheid dat het eeuwig zou mogen duren. Toch staat er nog een afspraak in de Beaujolais op het programma. Met frisse tegenzin lukt het om iedereen in de auto te krijgen maar niet voordat we van Francois een uitnodiging gekregen hebben om vanavond aanwezig te zijn bij het jaarlijkse motorcross event in Mâcon.

Meer lezen

Geplaatst op 30-06-2017 12:30 door Arjan Rosendaal

Wijnreis Frankrijk deel 2: Chardonnay vs. Sauvignon Blanc!

Hij begeleidt ons naar zijn proeflokaal en zonder blikken of blozen trekt hij de ene weergaloze wijn na de andere open. Als hij merkt dat we meer dan enthousiast zijn over zijn wijnen, loopt hij overmoedig richting zijn privé kelder en opent voor ons jaargangen 2010, 2008, 2005 en 2001. Wie overtuigd is dat je wijnen jong moet drinken komt hier bedrogen uit. Man wat ga je als liefhebber uit je plaat bij zoveel schoonheid en finesse

Meer lezen

Geplaatst op 30-06-2017 08:30 door Arjan Rosendaal